
درایور ال ای دی
درایور ال ای دی مبدل جریان ثابت می باشد که ولتاژ برق شهر را به جریان ثابت DC تبدیل می کند. برای راه اندازی LED با برق شهری، نیاز به یک مبدل داریم و برای این منظور دو نوع مبدل وجود دارد. مبدل ولتاژ ثابت که منابع تغذیه سویچینگ (سوئچینگ پاورها یا آدابتورها) می باشند و ولتاژ برق شهر (AC) را به ولتاژ ثابت DC در خروجی تبدیل می کنند. و مبدل جریان ثابت که همان درایور ال ای دی است و منبع تغذیه پاور ال ای دی ها به شمار می رود.
مزایای درایور ال ای دی
درایور ال ای دی نسبت به منابع تغذیه سویچینگ (سوئچینگ پاورها یا آدابتورها) مزایای بسیاری دارد که به همین دلیل، امروزه اکثر سیستم های LED با درایور ال ای دی تغذیه می شود. برخی از مزایای درایور ال ای دی در مقایسه با منبع تغذیه سویچینگ (سوئچینگ پاورها یا آدابتورها) عبارتند از:
– سیستم های LED به تغییرات جریان نسبت به تغییرات ولتاژ حساسیت کمتری دارند.
– سیستم های LED که با درایور تغذیه می شود نیاز به مقاومت های کنترل جریان ندارد. لذا سیستم راندمان و بازدهی بالاتری دارد.
– درایورهای LED نسبت به منابع تغذیه سویچینگ (سوئچینگ پاورها یا آدابتورها) ارزان تر است.
– درایور LED نسبت به منابع تغذیه سویچینگ (سوئچینگ پاورها یا آدابتورها) حجم کمتری دارد.
انتخاب درایور ال ای دی
برای انتخاب درایور LED دو پارامتر اصلی زیر وجود دارد:
جریان خروجی درایور ال ای دی
معمولا بر حسب میلی آمپر قید می شود و در اکثر درایورها با تلورانس ۵% همراه می باشد. لازم است جریان خروجی درایور با جریان مصرفی سیستم LED یکسان باشد. بالا بودن جریان درایور باعث کاهش طول عمر و یا سوختن سیستم LED می شود و پایین بودن جریان درایور باعث کاهش نور سیستم LED می شود.
محدوده توان خروجی درایور ال ای دی
درایورها با یک حد پایین (مینیمم) و یک حد بالا (ماکزیمم) توان خروجی مشخص می شوند. معمولا حد پایین (مینیمم) نصف حد بالا (ماکزیمم) می باشد. لازم است توان مصرفی سیستم LED در محدوده توان درایور باشد. به بیان دیگر توان مصرفی سیستم LED از حداقل توان درایور کمتر و یا از حداکثر توان درایور بیشتر نباشد. در غیر این صورت LED خاموش و روشن می شود.
لازم است توان مصرفی سیستم LED در محدوده توانی درایور باشد. حتی اگر LED خاموش و روشن نشود. چون در غیر این صورت سیستم ناپایدار بوده و با تغییر پارامترهای محیطی مانند ولتاژ ورودی، دما و …… LED خاموش و روشن خواهد شد.
سایر پارامترهای درایور محدوده ولتاژ ورودی، تلورانس جریان خروجی، پاورفکتور، هارمونیک جریان ورودی، طول عمر، راندمان، محدوده دمایی و ابعاد می باشند که با توجه به نوع کاربری لازم است به آنها توجه شود.
انواع درایور ال ای دی
امروزه درایور LED با تکنولوژی PSR طراحی می شود. این تکنولوژی تلورانس مناسب، پایداری بالا، طول عمر بالا و قیمت مناسب را به ارمغان می آورد. از نظر توان و جریان خروجی درایور هنوز استاندارد یکپارچه ای به وجود نیامده است. برخی از درایورها، قابلیت برنامه ریزی و برخی دیگر، قابلیت کنترل نور را دارند. درایورهای PSR از نظر طراحی به دو دسته زیر تقسیم می شوند.
درایور ال ای دی ایزوله
در این نوع، ولتاژ خروجی از برق شهر ایزوله می باشد. لذا در صورت تماس با خروجی درایور خطر برق گرفتگی وجود ندارد. معمولا ولتاژ خروجی درایورهای ایزوله کمتر از ۱۲۰ می باشد. این نوع درایور نسبت به درایورهای غیر ایزوله پایداری و ایمنی بیشتری داشته و قیمت آن نیز گران تر است.
درایور ال ای دی غیر ایزوله
در این نوع، ولتاژ برق شهر از خروجی ایزوله نیست. و در صورت تماس با خروجی خطر برق گرفتگی وجود دارد. معمولا این نوع درایور با ولتاژ خروجی بالا تولید می شود و نسبت به درایورهای ایزوله پایداری و ایمنی کمتری داشته و قیمت آن نیز ارزان تر است.
- farshidvali
- 1396/05/20
- 372 بازدید