همه ما آن را دیده ایم : نشان آبی رنگ با نوشته سفید داخل آن و تصویر ستاره در زمینه آن. ستاره انرژی بیش از بیست سال است که به عنوان علامت مشخصه محصولاتی که مصرف بهینه انرژی دارند شناخته می شود. لامپ ها در صورتی که پیش نیاز های مشخص شده در فهرست استانداردهای صنعت روشنایی را رعایت کنند ستاره انرژی دریافت می نمایند. البته استانداردهای ستاره انرژی فقط محدود به این قواعد نشده و نور خروجی ، بهره وری انرژی ، و طول عمر مفید هم معیارهای اصلی هستند که دستیابی به حد نصاب آنها الزامی است. با ما همراه باشید تا مروری گذرا بر این استانداردها و عملکرد آنها داشته باشیم.
به طور معمول لامپ های کم مصرف و لامپ های LED دارای نشان ستاره انرژی هستند. هر دو در مقایسه با لامپ های رشته ای معمولی به عنوان لامپ های پربازده تر از نظر مصرف انرژی به شمار می روند. به عنوان مثال لامپ کم مصرف تقریبا ۷۵ درصد انرژی کمتری در مقایسه با لامپ رشته ای مشابه مصرف می کند ، در حالی که لامپ LED تا ۹۰ درصد کمتر انرژی مصرف می کنند. لامپ هایی که این نشان را دریافت می کنند می بایست موفق به رعایت قوانین به شدت سختگیرانه ای شوند که توسط سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA) وضع شده اند. EPA یک سازمان دولتی است که با تنظیم دستورالعمل ها و تبیین قانون هایی که در کنگره تصویب می شوند ، از انسان ها در برابر خطرات زیست محیطی که ممکن است سلامت مردم را تهدید کند محافظت می نماید.
نور خروجی
جدول تولید نور بر اساس استاندارد ستاره انرژی
یک لامپ به منظور دریافت ستاره انرژی می بایست به حدنصاب های معین شده برای حداقل نور تولید شده برسد. بر خلاف آنچه که عموم مردم عقیده دارند ، شدت روشنایی یک لامپ نه بر اساس وات مصرفی ، بلکه توسط واحد سنجش شدت نور (لومن) مشخص می شود. اساساً هرچه لومن تولیدی بیشتر باشد لامپ نور بیشتری خواهد داشت. میزان نوردهی که به شکل درجه بندی به همراه توان مصرفی معادل نمایش داده می شود نمایان گر مقدار لومن نور تولیدی ، معادل نور تولید شده در لامپ های رشته ای معمولی است. البته باید در نظر گرفت که همه تولیدکنندگان لامپ ها معادله توان مصرفی و میزان لومن ارائه شده را قبول ندارند. به هر حال لامپ هایی که دارای نشان ستاره انرژی هستند استانداردهای سختگیرانه مربوط به آن را رعایت نموده اند. به عنوان مثال یک لامپ معادل ۲۵ وات می بایست حداقل ۲۵۰ لومن روشنایی بر اساس دستورالعمل های ستاره انرژی برای لامپ های رشته ای ساطع کند.
بازدهی
جدول بازدهی انرژی بر اساس استاندارد ستاره انرژی
همانگونه که در نوشتارهای قبلی به آن پرداختیم ، همه لامپ های پر بازده به یک اندازه روشنایی تولید نمی کنند و برخی از آنها از سایرین پر بازده تر هستند. یک لامپ LED یا یک لامپ کم مصرف برای کسب ستاره انرژی می بایست به ازای هر یک وات برق مصرفی ، میزان مشخصی روشنایی تولید کند. این لامپ های تایید شده از لامپ های رشته ای استاندارد و معمولی انرژی کمتری مصرف می کنند. به عنوان مثال یک لامپ چند جهته که کمتر از ۱۵ وات برق مصرف می کند می بایست برای دریافت ستاره انرژی ، به ازای هر وات مصرفی حداقل ۵۵ لومن روشنایی تولید کند ، و یک لامپ تک جهته با مصرف کمتر از ۲۰ وات برای اخذ تاییدیه باید حداقل ۴۰ لومن روشنایی به ازای هر وات مصرفی تولید نماید. باید در نظر داشته باشیم که نور تولید شده در دسته بندی های مختلف ، با واحدهای متفاوت اندازه گیری می شود. در حالی که بیشتر استاندارد ها از واحد لومن برای اندازه گیری استفاده می کنند ، برای پروژکتور ها به دلیل این که نور را به صورت متمرکز ساطع می کنند از واحد شمع (candlepower) برای اندازه گیری میزان نور تولید شده استفاده می شود.
معیار طول عمر مفید
علاوه بر رعایت استاندارد های مصرف انرژی و میزان نور تولید شده ، لامپ ها باید بر ضوابط و معیارهای عمر مفید هم منطبق باشند. یک لامپ کم مصرف که دارای نشان ستاره انرژی است احتمالا بین ۱۰ تا ۲۵ برابر لامپ بدون ستاره انرژی ماندگاری خواهد داشت. به عنوان مثال یک لامپ کم مصرف دارای رتبه بندی ، باید حداقل ۱۰ هزار ساعت عمر داشته باشد ، عمر لامپ LED تزئینی ۱۵ هزار ساعت و سایر لامپ های LED باید ۲۵ هزار ساعت باشد تا موفق به اخذ ستاره شود. لامپ هایی که مطابق معیارهای طول عمر مشخص شده نباشند موفق به اخذ نماد ستاره انرژی نخواهند شد.
سایر معیارهای رتبه بندی
فاکتورهای دیگری که در استاندارد ستاره انرژی در نظر گرفته می شوند عبارتند از شاخص تفکیک نور (CRI) ، قابلیت تنظیم نور ، و پایداری شدت نور. لامپ های LED باید دارای شاخص تفکیک نوری معادل یا بیشتر از ۸۰ باشند. قابلیت تنظیم نور به طور کامل کنترل شده و لامپ می بایست هنگام اتصال به دیمر به میزان حداقل و حداکثر نور مشخص شده دست یابد. لرزش نور و نویز تولید شده هم مورد ارزیابی قرار گرفته و لامپ باید به میزان ۲۰ در صد یا کمتر قابلیت کاهش شدت نور را داشته باشد. لامپ های کم مصرف باید در طول ۱۰۰۰ ساعت کارکرد بتوانند معادل ۹۰ درصد شدت لومن اولیه را تولید کنند. لامپ های LED پس از ۶ هزار ساعت استفاده باید به حدنصاب نور تولیدی دست یابند تا مورد تأیید قرار گیرند. برای مشاهده حد نصاب های مربوط به تمام لامپ ها ، می توانید به وبسایت ENERGY STAR مراجعه نمایید.
منبع :
https://blog.1000bulbs.com/home/three-important-factors-for-energy-star-rated-light-bulbs